Duurzaam wonen? Graag! Maar wanneer is een interieurproduct nu eigenlijk duurzaam?

 In Binnenhuisarchitectuur, Binnenkijken, Design, Duurzaam interieur, Duurzaam wonen, duurzame woonbeurs, ecowonen, Interieuradvies, Interieuradviseur, Interieurontwerp, Make-over, persoonlijk wonen, Sustainability, Sustainable design, tiny house, Tuinhuis, Verbouwen, verbouwing huis, verhuizen, Wonen, woonbeurs, woonstijl

Welk interieurmateriaal is duurzaam en wat niet?

stalen van interieurmaterialen Broeinest Amsterdam

Bamboe stalen, een duurzaam en slijtvast materiaal voor je interieur

Bamboe is een duurzaam materiaal maar nog niet 100%.

Plastic materialen voor je interieur kunnen beste keuze zijn

Stalen bij Broeinest in Amsterdam van plastic materialen voor interieur

Overzicht van materialenbibliotheek Broeinest in Amsterdam

stalenbibliotheek duurzame interieur plaatmaterialen

Plaatmaterialen in vele soorten en gradaties van duurzaamheid

fineer stalen duurzaam en minder duurzaam bij Broienest

Verzameling van diverse stalen van polijstbare kunsstoffen

diverse kunststof plaatmaterialen bij Broeinest

Natuurlijke, duurzame materialen voor je interieur

Duurzame materialen voor je interieur

De meest duurzame verven in Nederland van RAW Paints

Duurzame muurverf van Raw Paints

Wanneer is een interieurproduct duurzaam? Waar moet ik op letten? Ik geef je tips!

Je wilt graag duurzaam leven en wonen, maar je vraagt je af: “Wanneer is een interieurproduct duurzaam, waar moet ik op letten?”. Het woord ‘duurzaam’ is tegenwoordig een breed begrip. Iedereen lijkt het tegenwoordig te pas en te onpas te gebruiken.  In deze blog wil ik je graag uitleggen waar je rekening mee kunt houden wanneer je duurzame materialen en producten voor je interieur gaat uitkiezen.

Stap 1, vraag je eerst af of je wel iets nieuws moet kopen.

Vooropgesteld wil ik benadrukken dat je jezelf altijd af moet vragen of je iets werkelijk nieuw moet aanschaffen. Want niet kopen is altijd nog het meest duurzame. Je kunt ook hergebruiken of via Marktplaats en kringloop op zoek gaan naar tweedehands meubels en materialen. Soms kun je echter niet anders dan nieuw kopen. De vraag is dan, wat is het meest duurzame meubel of materiaal?

Workshop ‘Material Footprint’ leerzaam en boeiend. Ik vertel je hier wat ik geleerd heb.

Ik volgde daarom deze week een boeiende en leerzame workshop bij Broeinest in Amsterdam . Broeinest is een fantastische bibliotheek voor interieurontwerpers en architecten en onderdeel van de Baars en Bloemhoff, een specialist in plaatmateriaal.

De workshop heet  Material Footprint en wordt meerdere malen per jaar op de diverse locaties gegeven. Het thema is “welke materialen die gebruikt worden voor je interieur en meubels kun je duurzaam noemen en waar moet je zoal op letten en welke duurzame materialen zijn er eigenlijk?”

Er zijn nog geen 100% duurzame materialen, maar…er zijn al veel goede alternatieven.

Om maar gelijk tot de conclusie te komen, het is helaas nog niet zover dat er ook maar één materiaal of product is die we compleet duurzaam kunnen noemen. Gelukkig zijn er al wel veel materialen die veel minder impact maken op het milieu. Er zijn steeds meer producenten, van grondstoffen, maar ook van eindproducten, zoals de prijswinnende bank van Gispen en de vloeren van  Forbo Flooring die al een hele stap voorwaarts maken in duurzaamheid.

Stap 2, vraag jezelf af waar jet het interieurproduct voor wilt gebruiken

In de workshop belichtten we de verschillende aspecten die van belang zijn bij het beoordelen van de duurzaamheid van het interieur materiaal of product. Wanneer je wilt weten wat het meest duurzame interieurproduct is wat jij wilt gebruiken moet je jezelf allereerst afvragen waar je het voor wilt gebruiken. Wat is de functie van het materiaal? Waar ga je het voor gebruiken? Moet het lang meegaan, is het een vast onderdeel van je huis of moet je het mee kunnen verhuizen? Wordt het nat, vies, is het aan slijtage onderhevig? Moet het esthetisch en visueel aantrekkelijk zijn?

Stap 3, vraag jezelf af uit welke grondstoffen het product is gemaakt.

Wanneer je een antwoord hebt op al deze vragen kun je namelijk keuzes gaan maken. Er zijn meerdere aspecten waar je op kunt letten. Allereerst kun je jezelf afvragen uit welke grondstoffen het materiaal is gemaakt. Zijn het duurzame grondstoffen? Worden er bomen voor gekapt? Hoeveel water moet er worden gebruikt? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden waaronder het wordt gemaakt? Zijn de grondstoffen en bodem snel uitgeput of zijn ze snel weer te ‘produceren’? Worden er giftige stoffen gebruikt?

Stap 4, hoe wordt het materiaal of product vervoerd? Waar komt het vandaan?

Ten tweede is het van belang te kijken naar het transport. Waar komt het materiaal of de grondstof vandaan? Komt het per schip uit Azië? Dan is dat nogal milieuvervuilend. Bekijk deze documentaire maar eens over de impact op het milieu van transport van goederen per schip Bekijk-de-documentaire-Seablind-over-milieu-impact-van-de-internationale-scheepvaart.

Het is dus milieuvriendelijker wanneer je product uit de directe omgeving komt. Alhoewel je dan ook weer moet kijken naar de kwaliteit, kan het hier wel goed groeien en is het sterk genoeg? Wanneer het minder sterk is gaat het ook weer minder lang mee… De verven van Raw Paints bijvoorbeeld worden in poedervorm geleverd, je voegt zelf wat ertoe. Dit scheelt enorm in transport en dus minder vervuiling.

Stap 5, wat gebeurt er in het productieproces?

Een derde aspect is het productieproces, hoe wordt het gemaakt? Worden er milieuvervuilende lijmen gebruikt? Bamboevloeren zijn bijvoorbeeld heel duurzaam maar helaas moeten de stroken bamboe nog wel verlijmd worden. Welke stoffen worden er dus nog aan toegevoegd? En is het product op meerder manieren te gebruiken en te verhuizen? Of zit het vastgelijmd waardoor je het niet meer kunt hergebruiken?

Stap 6, hoe lang gaat het product mee?

Vierde aspect is het gebruik. Hoe lang gaat het mee? Is het slijtvast? Hoe is het onderhoud? Kun je het makkelijk repareren? Een kras in een aanrechtblad of meubelstuk bijvoorbeeld. Kun je de onderdelen makkelijk vervangen of kun je het meteen naar de stort brengen wanneer er iets kapot gaat? Kun je vlekken en strepen wegpoetsen of is het na een paar jaar dusdanig vervuild dat het de prullenbak in kan? Hoe lang gaat het mee? Zo kun je hier best stellen dat plastic of acrylraat producten in sommige gevallen de beste oplossing kunnen zijn omdat het erg lang meegaat, goed te herstellen is door polijsten en omdat het weer te recyclen is. Lees dit blog in VT wonen maar eens van Max & Guido van StudentDesign Dit-is-waarom-designs-van-plastic-zo-fantastisch-zijn. 

Stap 7, is het recyclen of hergebruiken?

Vijfde aspect is de vraag of het herbruikbaar en recyclebaar is. Kun je het interieurproduct, de vloer, de keuken, de tegels eruit halen en hergebruiken op een andere plek? Zo niet, is het product of meubelstuk te recyclen? Kan het materiaal weer worden teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof? Of zitten er teveel lijmen of andere stoffen in waardoor het niet meer gebruikt kan worden?

Tenslotte, wat kun je doen?

Kortom er zijn erg veel zaken waar je op moet letten indien je een duurzaam materiaal voor je interieur of een duurzaam meubelstuk wilt kopen. Begin met de vraag waar je het voor nodig hebt. Wat is de functie. Zoek dan naar de best mogelijke alternatieven en stel je daarbij alle bovenstaande vragen. Maak een lijstje met plus en minpunten.

Mocht je er niet uitkomen, ik adviseer je graag. IK ben een ervaren duurzaam interieurontwerper Ik heb inmiddels al veel kennis opgedaan en maak je graag wegwijs in de wereld van duurzaam wonen. Hier kun je mij een berichtje sturen voor informatie of een eerste gratis kennismakingsgesprek: Ik help je hier graag !

Please follow and like us:
Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

0
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Tijdloze badkamer mozaiek vloerVakantiehuis, verhuur, airbnb, succesvol verhuren, gastenverblijf, natuurhuisje, interieurstyling vakantiehuisje