Niks oude keuken eruit en nieuwe erin; een duurzame make-over van je keuken. Zo doe je dat!

 In Binnenhuisarchitectuur, Design, Duurzame woonaccessoires, Interieuradvies, Interieuradviseur, Interieurontwerp, Make-over, Moodboard, persoonlijk wonen, Restyling interieur, verbouwing huis, verhuizen, Wonen, woonstijl

Keukenblad van Diggels

Het blad is gemaakt van afvalmateriaal, merk Diggels.

Voor en na situatie, van gas naar inductie

Van gas naar inductiekookplaat Makus.

Koken doe ik met plezier!

Koken in de keuken die een upgrade kreeg.

Voor en na foto van het blad en spoelbak

Voor en na situatie kunststof blad is vervangen door duurzaam blad van afvalmateriaal van Diggels.

Upgrade naar een duurzame keuken

Upgrade naar een duurzame keuken

Makus Kitchen leverde aan ons de prachtige kookplaat met marmerdesign. het ‘huwelijk’ met het duurzame blad van Diggels pakte zo mooi uit dat ze er een reportage aan weiden. Het interview dat ik met Merel van  Makus Kitchen had publiceer ik hier met plezier.

Afgelopen week spraken we met duurzaam interieurontwerpster Jantien over de uplift van haar keuken. Dus niet: oude keuken eruit, nieuwe erin. Maar vanuit de keuken die er al in zat (en nog goed was op veel vlakken) gekeken hoe de keuken te moderniseren. Het is een inspirerend verhaal, waarin duurzaamheid en esthetiek centraal staan.  

Over Jantien

Jantien woont samen met haar man in Didam, in een oud doktershuis uit 1927. Ze hebben drie kinderen, die inmiddels het huis al hebben verlaten. Jantien is duurzaam interieurontwerpster. Dat houdt in dat ze bij het ontwerp in eerste instantie zo veel mogelijk gebruik maakt van hergebruikte materialen. Is dat echt niet mogelijk? Dan is de meest duurzame oplossing om een zo duurzaam mogelijk materiaal toe te passen.

Waarom vind je duurzaamheid zo belangrijk?

“We kunnen er gewoon niet meer om heen dat we ons gedrag moeten aanpassen voor een leefbare planeet. Een lang, gelukkig en gezond leven, ook voor de volgende generaties. Het is logisch om alles te doen wat in ons eigen vermogen ligt, daarbij hoef je niet heilig te zijn en in een regenton te gaan wonen. Maar er zijn zo veel laagdrempelige duurzame oplossingen, pas ze toe! Gooi zo min mogelijk weg, koop zo min mogelijk nieuw. En als dan toch nieuw: wat is de meest duurzame oplossing? Als er vaker voor een duurzame oplossing wordt gekozen, worden ze zichtbaarder en betaalbaarder. Dan ontstaat er een sneeuwbaleffect, daar moeten we heen!”

Je hebt je keuken een upgrade gegeven, hoe kwam je tot dat besluit?

“Onze keuken komt uit 1990 (we hebben het labeltje nog gevonden!). Op een aantal punten was er slijtage, zoals in het aanrechtblad. We wilden ook graag van het gas af. En bovendien vonden we de kleur van de kastjes erg lelijk. Het geraamte van de keuken, kastjes en scharnieren zijn nog goed, zonde om voor een hele nieuwe keuken te gaan.”

Hoe heb je het aangepakt?

“We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende verantwoorde opties om je keuken een upgrade te geven. Daarbij hebben we veel hulp gehad, van bijvoorbeeld keukenontwerper Mark Ros en interieurbouwer Niels van Allforwood.”

Waar zijn jullie keuzes op gevallen?

  • Spuiten van de keukenkastjes
  • MAKUS (inductiekookplaat)
  • Diggels (keukenblad)
  • Quooker (kraan)

En… Blij met het resultaat?

“Jaaaa, zeker! Het is én mooi én verantwoord. Het toonbeeld dat schoonheid en duurzaamheid samengaan, ze versterken elkaar. Het blad van Diggels is gemaakt van gerecycled beton, het blad voelt zo lekker aan dat ik het telkens wil aanraken. Het geeft bovendien een natuurlijke look. Ook de MAKUS-kookplaat is daar een voorbeeld van. Zwart zou afbreuk doen aan dit blad, het komt met een MAKUS veel beter tot haar recht. We krijgen veel complimenten van mensen die hier over de vloer komen, het straalt rust en harmonie uit, men is verrast.”

Heb je tips voor anderen die hun keuken willen upgraden?

”Het is geweldig om te doen en je bespaart kosten. Als je voor verantwoorde keuzes gaat kun je er nog meer van genieten, althans wij dan. Een paar tips:

  • Je keukenkastjes laten spuiten. Niet duur, wel gelijk een hele ander look!
  • Blad vervangen: dit lijkt misschien complex, maar valt best mee
  • Gas eruit, inductie erin
  • Als andere apparaten te wensen overlaten: vervang je apparatuur met duurzame opties.

Ga ervoor!”

Ja, ik wil graag mooie en duurzame woonoplossingen voor mijn interieur maar ik weet niet hoe!

Wil je graag de beste en mooiste duurzame keuzes maken voor je interieur? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat je onvoldoende kennis hebt van de duurzame alternatieven? Twijfel je eraan of je wel de juiste keuzes maakt? Wil je weten welke duurzame en biobased materialen er nu al te gebruiken zijn? Weet je de weg in wereld van de alternatieve en mooie duurzame woonoplossingen voor je interieur niet goed te vinden? Ik help je graag. Dat kan met een kort maar krachtig advies van 2 uur waarin ik gericht antwoord op jouw vragen, of ik kan een uitgebreid interieurplan voor je maken waarin ik al je woonwensen en -eisen verwerk tot een uitgebalanceerd en duurzaam interieurontwerp. Wanneer je hier meer over wilt weten lees dan meer hierover op deze pagina Designstudio Jantien Broere.

Advies gewenst?

Mocht je meer willen weten en wil je graag advies van mij en Jantien? Wij helpen je heel graag. Neem contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ja, ik wil graag meer weten!

Please follow and like us:
Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

0
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Duurzaam ontwerp van vakantiehuis in Frankrijk door Jantien Broere