Een duurzaam interieur doet ertoe. Het interieur van de toekomst.
Auteur Interieur van de toekomst
Verbouwing Tiny house met hergebruikte materialen
Hergebruik van materialen
Boek Interieur van de toekomst
Keuken ontworpen met natuurlijke materialen
Boek Interieur van de toekomst
Duurzaam ontworpen tinyhouse
Interview door Greenpaints met Jantien Broere, auteur van Interieur van de toekomst.
Jantien Broere is duurzaam interieurontwerper, spreker en auteur. Vanuit een gevoel van urgentie, haar passie en expertise schreef zij het boek ‘Interieur van de toekomst’.
Voor haar opdrachtgevers waar ze over kleur en wandbekleding mag adviseren, schakelt ze regelmatig Greenpaints in. Jantien: “Veel van mijn opdrachtgevers vinden het erg belangrijk om duurzame verven toe te passen in het interieur. Ik adviseer ze dan vaak een minerale verf die geleverd kan worden door Greenpaints . Behalve het goede en grote assortiment, geven jullie ook nog heel goed advies”.
Wij vroegen Jantien een gastblog voor ons te schrijven. Ze heeft in mei 2024 haar boek ‘Interieur van de toekomst’ gepubliceerd. Dit is een praktisch en inspirerend handboek voor iedereen die zijn interieur op een duurzame en bewuste manier wil inrichten. Het neemt je stap voor stap bij de hand en geeft talloze oplossingen. Het boek is rijk geïllustreerd met kleurrijk beeldmateriaal en laat je binnenkijken in 7 duurzaam ingerichte woningen. Bovendien geeft Jantien 120 adressen van duurzame makers en leveranciers. Hier is natuurlijk Greenpaints ook in opgenomen. Hoog tijd dus om Jantien te vragen naar de noodzaak van haar boek.
We willen allemaal dat het goed gaat met onze Moeder Aarde toch?
Allereerst, de meesten van ons weten al dat het niet goed gaat met onze prachtige Moeder Aarde. De natuur holt achteruit en we krijgen met meer weersextremen te maken. Dit alles baart mij grote zorgen. Als duurzaam interieurontwerper informeer ik mijn opdrachtgevers en draag ik oplossingen aan over de mooie alternatieven die er zijn. Niet al mijn opdrachtgevers vragen daar om, maar wanneer ze zich bewust worden van de negatieve gevolgen voor niet alleen de Aarde maar ook voor hun eigen gezondheid, is men vaak bereid om bewuste keuzes te maken.
Om meer impact te maken, besloot ik een boek te schrijven. Hiermee bereik ik een groot publiek en inmiddels mag ik mijn verhaal vertellen op diverse podia. Ook jij, die nu mijn blog lees, wordt zo bewust gemaakt. En ik geloof zeker dat je na het lezen van mijn verhaal, bereid bent om bewustere keuzes te gaan maken. Immers, we willen allemaal dat het goed gaat met onszelf en moeder Aarde toch?
De negatieve impact van je interieur is bijna twee keer zo groot als je kledingkast.
Wist jij bijvoorbeeld dat de negatieve impact van het inrichten van je interieur in Nederland groter is dan de inhoud van je kledingkast? Nee? Nou, je bent niet de enige. Slechts 15% van de Nederlanders is zich hiervan bewust. Dat komt omdat er veel meer aandacht voor de negatieve impact van de kledingindustrie is.
Feiten en cijfers
Om nog even een paar feiten en cijfers op een rij te zetten wanneer het over ons interieur gaat:
- 60% van de in West-Europa verkochte meubels wordt in China geproduceerd. Een kast uit China geeft twee keer zoveel CO2-uitstoot als een kast uit Nederland. Bron: The Substitute
- In de Europese meubelindustrie wordt voor 84 miljard euro geproduceerd. Dat is maar 28% van de totale wereldproductie Bron: Erasmus, Circular economy in the furniture industry
- Alleen al in Europa wordt ruim 10 miljard kilo aan meubels weggegooid, het merendeel belandt binnen 10 jaar op de afvalberg en wordt verbrand. Slechts 10% tot 15% van alle meubels wordt gerecycled Bron: Erasmus, Circular economy in the furniture industry
- In heel veel plaatmaterialen, ook in pvc vloeren, zitten vluchtige organische stoffen (vos) en ook de giftige stof ‘formaldehyde’ verwerkt. Dit laatste is een bindmiddel wat het plaatmateriaal versterkt. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over schadelijkheid voor je gezondheid. Het staat op de lijst van kankerverwekkende stoffen van de Rijskoverheid.
- De enigste afvalberg die nog groeiende is, is die van spullen. Het is volgens het onderzoek van Babette Porcelijn zelfs het meest vervuilende in ons consumentengedrag. Nog vervuilender dan vlees eten of vliegen! En onder spullen vallen in haar onderzoek ook de spullen voor je huis. Bron: De verborgen impact van Babette Porcelijn.
Duurzaam is goed én leuker!
Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn steeds meer goede alternatieven voor de vervuilende interieurproducten. Veel talentvolle ontwerpers en onderzoekers bijvoorbeeld, werken met het water aan de lippen aan prachtige oplossingen. Er zijn ook steeds meer makers en bedrijven, waarvan Greenpaints er natuurlijk één van is, die deze duurzame producten verkopen.
Duurzame meubels en accessoires zijn kwalitatief erg goed, hip en eigentijds en maken je huis mooier.
Een ander voordeel is dat interieurproducten die van een natuurlijk en minder vervuilend materiaal zijn gemaakt, niet alleen beter zijn voor het klimaat in jouw huis, maar ook voor jouw eigen gezondheid.
En soms ook goedkoper!
Duurzame producten en materialen voor je interieur hoeven niet altijd duurder te zijn. Denk allereerst maar eens aan de beste oplossing; koop geen nieuwe producten, maar tweedehands. Maar dat duurzame materialen ook kunnen concurreren met bestaande, grote merken, bewijst Greenpaints bijvoorbeeld. Zo is de natuurlijke verf Keim niet duurder dan een gerenommeerd merk in de bouwmarkt.
Tips voor het verduurzamen van je interieur
Iedere verbouwing en vernieuwing van je interieur heeft impact op de aarde, daar ontkom je niet aan. Je hebt materialen nodig, je verbruikt energie en je creëert afval. Door bewuste en slimme keuzes te maken kun je veel negatieve impact verminderen.
Het allerbelangrijkste is: koop niet nieuw.
Bij elke aankoop van een nieuw product moet er namelijk iets geproduceerd worden en dat kost energie, grondstoffen en transport en uiteindelijk wordt het ook weer afval dat verwerkt moet worden.
Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een tweedehands meubel, gerepareerd, refurbished, leen of lease je meubels of koop een materiaal, meubel of accessoire die is gemaakt van recycled materiaal.
Ik heb een keer een hele benedenverdieping heringericht voor € 2500,- met tweedehands materialen die deels door een DIY idee zijn opgeknapt. Nieuwsgierig? Lees hier meer https://designstudiojantienbroere.nl/een-metamorfose-voor-je-interieur-met-klein-budget/
Ten tweede: wanneer je nieuw koopt, maak dan bewuste keuzes.
Soms kan het niet anders en is het gewoonweg tijd om die vloer, keuken of bank te vervangen. Omdat hij versleten is of omdat de reparatiekosten de pan uit rijzen. Ook als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwhuis is het vaak noodzakelijk om nieuwe materialen toe te passen. Denk aan de vloer, de keuken en de muur- en raambekleding. Verf is per definitie een nieuw materiaal, tenzij je restjes verf gebruikt natuurlijk!
En soms ben je gewoon toe aan een nieuw interieur, omdat je woonsmaak verandert in de loop der jaren.
Dan is het zaak om op een aantal dingen te letten bij de aanschaf van een materiaal of meubel. Je kunt bij de aanschaf o.a. de volgende vragen stellen:
- Waar wordt het product van gemaakt? Hoeveel % is duurzaam materiaal?
- Is het composteerbaar, te recyclen of hergebruiken?
- Waar wordt het gemaakt? Kies zoveel mogelijk voor lokaal!
- Door wie is het gemaakt? Des te meer aandacht en handwerk, des te beter vaak de kwaliteit.
- Wat is de levensduur van het product?
- Is het product te repareren? Is het demontabel of moet je meteen het hele meubel afdanken bij een mankement?
Biobased en natuurlijke materialen en woonproducten zijn de toekomst
Je wandmeubel laten maken met een plaatmateriaal van schimmels? De muren schilderen met kalk, mineralen of leem? Je wand bekleden met panelen gemaakt van koeienpoep of lisdodde met natuurlijke pigmenten? Je bank laten composteren bij einde levensduur? Ja, dat kan! De ontwikkelingen om interieurmaterialen te maken van biobased materiaal gaan snel.
Tenslotte nog een twee goede tips
TIP 1 Boek Interieur van de toekomst (link)
Tot nu toe was er nog geen plek waar je alles kunt vinden op het gebied van duurzame interieurs. Met ‘Interieur van de toekomst’ komt daar verandering in. Dit bijzondere handboek biedt inspiratie en leidt de lezer stap voor stap door de reis naar een duurzamer interieur. Ontdek talloze tips, inspirerende binnenkijkers én adressen en websites met duurzame meubels, accessoires en materialen. Dit is niet zomaar een boek, maar een avontuurlijke ontdekkingstocht naar een groenere leefruimte!
Bestel hier: Boek Interieur-van-de-toekomst
TIP 2 Milieucentraal – de kennisbank als het over duurzaam gaat
Milieucentraal is een onafhankelijke website waar veel vergelijkend onderzoek wordt gedaan, alles met als doel om duurzame keuzes te kunnen maken. Zo hebben ze ook een interessant artikel geschreven over de wijze waarop je duurzaam kunt verbouwen en klussen in je woonhuis: Milieucentraal.nl/huis-en-tuin/verbouwen/duurzaam-klussen-en-verbouwen/
Leuk weetje, ik mocht aan dit artikel meewerken met een voorbeeld van meubels die ik opgepimpt heb en zodoende een tweede leven hebben gekregen.
Ja, ik wil graag mooie en duurzame woonoplossingen voor mijn interieur maar ik weet niet hoe!
Wil je graag de beste en mooiste duurzame keuzes maken voor je interieur? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat je onvoldoende kennis hebt van de duurzame alternatieven? Twijfel je eraan of je wel de juiste keuzes maakt? Wil je weten welke duurzame en biobased materialen er nu al te gebruiken zijn? Weet je de weg in wereld van de alternatieve en mooie duurzame woonoplossingen voor je interieur niet goed te vinden? Ik help je graag. Dat kan met een kort maar krachtig advies van 2 uur waarin ik gericht antwoord op jouw vragen, of ik kan een uitgebreid interieurplan voor je maken waarin ik al je woonwensen en -eisen verwerk tot een uitgebalanceerd en duurzaam interieurontwerp. Wanneer je hier meer over wilt weten lees dan meer hierover op deze pagina Designstudio Jantien Broere.
Advies gewenst?
Mocht je meer willen weten en wil je graag advies van mij en Jantien? Wij helpen je heel graag. Neem contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ja, ik wil graag meer weten!