“Ik wil een nieuw interieur, maar minder afval. Hoe doe ik dat?” Ik geef je vijf tips.

 In Binnenhuisarchitectuur, Design, Duurzame woonaccessoires, Interieuradvies, Interieuradviseur, Interieurontwerp, Make-over, Moodboard, persoonlijk wonen, Restyling interieur, verbouwing huis, verhuizen, Wonen, woonstijl

Reliving, de tweedehands marktplaats voor interieur

reliving-2

Mix and match met oud en nieuw

terras,, vakantiehuis, Frankrijk, interieurstyling, verhuur bedandbreakfast

Bijzettafel van De Wild Studio van recycled plastic

wild-studio-klein

Ontwerp van Gimmi, ontwerp van oude meubels iets nieuws

Maak van oude meubels een nieuw meubelstuk door iets toe te voegen. Dit ontwerp is van Gimmi.

Hoe verminder je de afvalberg van je interieurspullen?

Het is deze week ‘De week ZONDER afval’, gepromoot door Milieucentraal  . We produceren per persoon bijna 500 kilo afval per jaar.

Wanneer we kijken naar de afvalberg van interieurproducten, met name meubels en matrassen, dan is dat maar liefst 11 miljard kilo in Europa. Wow! Al deze spullen zijn gemaakt van grondstoffen, vervoerd en vervolgens afgedankt. Dat gaat ten koste van de natuur; grondstoffen, uitstoot van CO2 en broeikasgassen. Dit alles leidt weer tot klimaatopwarming. Dat willen we toch heel graag voorkomen. Vandaar dat ik jullie graag vijf tips tips geef om in je interieur de afvalberg te verminderen.

Tip 1 Hergebruik je meubels

Wanneer je bent uitgekeken op je meubels of ze zijn (licht) beschadigd, dan kun je ze opknappen, een nieuwe kleur verf of een andere stof of een deel vervangen door een nieuw materiaal maakt. Hiermee krijg je weer een heel ander meubel. In een Repair Café kun je je woonaccessoire of meubelstuk wellicht ook op laten knappen

Tip 2 Koop tweedehands

Kringloopwinkels zijn al lange tijd bekend. Maar wist je dat er nu ook goede tweedehands Marktplaats is voor meubels? Kijk maar eens op de website van Reliving, hier kun je zoeken op soort meubel, de kleur, afmeting en prijs. Super handig en leuk! Ook is een website voor tweedehands design meubels, deze heeft de vrolijke naam Whoppah.

Natuurlijk kun je ook altijd nog kijken op Facebook bij de diverse verkoophoeken in de buurt. Wel zo handig, lekker dichtbij! Vergeet ook niet om je eigen meubels en woonaccessoires hierop te koop te zetten of gratis weg te geven. Iemand anders is er wellicht weer erg blij mee!

Tip 3 Koop circulaire meubels

Circulair wat? Een lastig begrip wellicht en al helemaal als het over meubels gaat. Wat we hiermee bedoelen is dat je bij de aanschaf van een meubel erop let of het hergebruikt kan worden. Kunnen er onderdelen vervangen worden bij slijtage of een defect? Kan de stof makkelijk vervangen worden? Is het een meubelstuk wat mee kan groeien in de loop van de tijd? Kun je het bijvoorbeeld makkelijk vergroten of verkleinen wanneer je gaat verhuizen? Er bestaan inmiddels meubels die daarop ingespeeld hebben, kijk maar eens naar de modulaire banken van A Lot of Space. Wat een goed idee!

Tip 4 Koop meubels gemaakt van afvalmateriaal

Tegenwoordig worden er ook steeds meer meubels en woonaccessoires gemaakt van afvalmateriaal. Dat kan bijvoorbeeld een bijzettafel of raambekleding van petflessen zijn of een aanrechtblad van hergebruikt beton en glas van het creatieve bedrijf Diggels. Ik ben ook fan van dit bedrijf in Nijmegen, een jong gezin dat mooie meubels maakt van restmateriaal, zoals stukjes hout en oude gasflessen I am Recycled.

Tip 5 Koop meubels gemaakt van biobased materiaal

Meubels en woonaccessoires die gemaakt zijn van een biobased materiaal zijn gemaakt van materialen die hernieuwbaar zijn, zoals wol, katoen, gras of hennep. Deze meubels zijn dus ook weer te composteren, ze kunnen feitelijk zo weer terug de natuur in en vergaan daar weer tot stof. De meeste meubels die wij kopen zijn (deels) gemaakt van fossiele grondstoffen, zoals olie of steen. Deze grondstoffen raken op en groeien niet meer terug of aan. Op een gegeven moment is de bron van deze fossiele grondstoffen dan ook uitgeput. Een mooi voorbeeld van een woonproduct dat is gemaakt van biobased materiaal is bijvoorbeeld Daniëlle Trofe, zij maakt interieurobjecten van micro organismen. Bijvoorbeeld deze lamp Mush-Lume , gemaakt van paddenstoelen!

De beste oplossing om de afvalberg te verkleinen is…

De beste oplossing om de afvalberg te verkleinen is natuurlijk niets nieuws meer kopen. Maar hee, ik ben ook realistisch, soms is het echt nodig. Hoe mooi is het dat er nu allerlei mooie alternatieven komen, die niet alleen fraai maar vaak ook nog betaalbaar zijn. Natuurlijk kan handwerk in prijs niet op tegen de massaproductie van de grote meubelfabrikanten. Maar je ziet de liefde en het ambacht er ook echt aan af. Het meubel is uniek en daardoor ook waardevoller.

Unieke en vernieuwende producten geven karakter aan je interieur. Duurzame meubels en woonproducten zorgen voor een mooiere wereld.

Mocht je meer willen weten en wil je graag advies over de te maken keuzes voor je interieur? Ik help je heel graag. Neem contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ja, ik wil graag meer weten!

Please follow and like us:
Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

0
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

MaisonetObjet Paris 2022 designbeursHotel interieurontwepr van Kelly stagiair bij Designstudio Jantien Broere