Nationale klimaatweek en wonen. Wat is biobased? Wat is duurzaam? Ik geef je tips!

 In Binnenhuisarchitectuur, Design, Duurzame woonaccessoires, Interieuradvies, Interieuradviseur, Interieurontwerp, Make-over, Moodboard, persoonlijk wonen, Restyling interieur, verbouwing huis, verhuizen, Wonen, woonstijl

Bijzettafel gemaakt van oude kaaskisten

hergebruikte kaaskisten dienen als bijzettafel

RAW Paints, duurzame minerale verf

Duurzame verf bestaande uit mineralen en organische stoffen

Tiny house gemaakt van sloopafval

Tiny house gemaakt van sloopmateriaal afkomstig uit oude woning, lamp is gemaakt met gevonden voorwerpen van een brocante

Stoel van oude jeansstoffen - Planq

Duurzaam ontwerp van Planq

Vloerbedekking van restmateriaal - Studio Wae

Vloerbekleding van restafval van vloerbedekking gemaakt door Studio Wae

Oktober is woonmaand. Hoe kan het duurzamer?

We zijn in de maand oktober aanbeland, een maand waarin traditioneel veel aandacht is voor je interieur. We verhuizen van buiten weer veelal naar binnen. In de komende maanden verkorten de dagen, het wordt kouder en we krijgen zin om het binnen aangenaam en sfeervol te maken. Ieder op zijn of haar manier. Alles is goed.

Duurzaam interieur wordt steeds meer gemeengoed

Nou ja alles? Toen ik 10 jaar geleden begon als duurzaam interieurontwerper, was er nog niet veel interesse en aandacht voor de impact op het milieu bij het aanschaffen van nieuwe meubels en materialen om je huis mee te verfraaien. Inmiddels is het bijna gemeengoed geworden dat je let op de impact van je aankoop op het milieu. Zo ook op de  VT Wonen en Design Beurs was er dit jaar onverdeeld aandacht voor duurzame woonproducten. Goed nieuws! Want des te meer aandacht, des te meer bekendheid en des te eerder men genegen zal zijn naar de alternatieven voor de verbouwing of vernieuwing van het interieur te kijken. En die zijn er volop!

Tips voor het verduurzamen van je interieur

In deze blog neem ik je mee in de ontwikkelingen die er zijn, ik geef je tips om je interieur bij een verhuizing of verbouwing te verduurzamen en vermeld een aantal links van organisaties waar je meer informatie kunt vinden over biobased en duurzaam klussen en (ver)bouwen.

Biobased verbouwingsmateriaal en woonproducten zijn de toekomst.

Je huis isoleren met materiaal gemaakt van lisdodden, hennep of stro? Een toilet gemaakt van schimmels? Ja, dat kan! De ontwikkelingen om isolatiematerialen te maken van biobased materiaal gaan snel. Met het water aan de lippen werken jonge mensen en ervaren gepassioneerde bouwdeskundigen hard aan oplossingen om materialen te ontwikkelen die herwonnen kunnen worden en bovendien veel minder of zelfs geen CO2 uitstoot produceren.

Wat betekent biobased?

De betekenis van ‘biobased’ is dat het materiaal uit de natuur komt  en dat het een natuurproduct is dat na de oogst in korte tijd weer aangroeit en daarmee dus onuitputtelijk is. Niet alle natuurlijke materialen zijn dus biobased. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marmer, steen of beton, dat is na de winning ervan opgebruikt. En alleen al de productie hiervan stoot tonnen CO2 per jaar uit. Ben je dus van plan om nieuwe materialen voor de verbouwing van je huis aan te schaffen, let er dan eens op of dit materiaal makkelijk kan worden herwonnen en dat dit op milieuvriendelijke wijze (zonder veel CO2 uitstoot) kan.

Voordelen biobased materialen

Bioabased materialen zijn bovendien gezonder, comfortabeler, milieu- en klimaatvriendelijker. Bij de bouw van een nieuw huis komt gemiddeld 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot vrij. Biobased materialen nemen juist CO2 op. Na de kap en of oogst van vezelgewassen vormen de interieurproducten en huizen die gemaakt zijn met deze biobased materialen dus juist een opslag van CO2. Uiteindelijk moet in 2050 100% van alle woningen circulair gebouwd zijn. (Bron: Hetkanwel.nl)

De Triodos bank steunt deze ondernemers en geeft zelfs korting op je (BioBased) hypotheek  hypotheek wanneer je gebruik maakt van deze duurzame en groene bouwmaterialen. ”Het kan wel” schreef in opdracht van Triodos een artikel waarin je veel tips en informatie vindt: https://www.hetkanwel.nl/biobased-bouwen/

Van oud naar nieuw, upcyclen van de materialen en meubels

Het beste is natuurlijk nog altijd te beginnen met het bedenken of je je interieur minder ingrijpend kunt verbouwen en vernieuwen. Dat wil zeggen, kijk eens goed naar de mogelijkheden die je hebt. Wellicht kan de keuken met een make-over nog heel goed een tiental jaren mee. Een vloer kan wellicht weer opnieuw geschuurd en geolied worden in een andere kleur. Er komen bij een verbouwing vaak weer materialen vrij die je kunt hergebruiken. Gooi het niet meteen weg. Indien je toch nieuwe meubels of materialen moet aanschaffen, kijk dan eens bij tweedehands markten, winkels en websites voor woonmaterialen en woonaccessoires. Er zijn er inmiddels al velen, Marktplaats is wel de bekendste. Ik schreef hier al een artikel over: Minder afval in je interieur, hoe doe je dat?   Maar ik geef je hier graag nog enkele tips:

Tweedehands websites met mooie woonaccessoires en meubels: Whoppah en Reliving.

Tweedehands bouwmaterialen vind je bijvoorbeeld op deze verzamelwebsite: Opalis.eu of bij de Bouwkringloop

Milieucentraal is een onafhankelijke website waar veel vergelijkend onderzoek wordt gedaan, alles met als doel om duurzame keuzes te kunnen maken. Zo hebben ze ook een interessant artikel geschreven over de wijze waarop je duurzaam kunt verbouwen en klussen in je woonhuis: Milieucentraal.nl/huis-en-tuin/verbouwen/duurzaam-klussen-en-verbouwen/

Leuk weetje, ik mocht aan dit artikel meewerken met een voorbeeld van meubels die ik opgepimpt heb en zodoende een tweede leven hebben gekregen. IN de banner boven dit artikel zie je het resultaat.

Ja, ik wil graag mooie en duurzame woonoplossingen voor mijn interieur maar ik weet niet hoe!

Wil je graag de beste en mooiste duurzame keuzes maken voor je interieur? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat je onvoldoende kennis hebt van de duurzame alternatieven? Twijfel je eraan of je wel de juiste keuzes maakt? Wil je weten welke duurzame en biobased materialen er nu al te gebruiken zijn? Weet je de weg in wereld van de alternatieve en mooie duurzame woonoplossingen voor je interieur niet goed te vinden? Ik help je graag. Dat kan met een kort maar krachtig advies van 2 uur waarin ik gericht antwoord op jouw vragen, of ik kan een uitgebreid interieurplan voor je maken waarin ik al je woonwensen en -eisen verwerk tot een uitgebalanceerd en duurzaam interieurontwerp. Wanneer je hier meer over wilt weten lees dan meer hierover op deze pagina Designstudio Jantien Broere.

Advies gewenst?

Mocht je meer willen weten en wil je graag advies van mij en Jantien? Wij helpen je heel graag. Neem contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ja, ik wil graag meer weten!

Please follow and like us:
Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

0
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Hotel interieurontwepr van Kelly stagiair bij Designstudio Jantien Broere