DUURZAAM WONEN? MEUBELS KOPEN? LET DAN NIET ALLEEN OP HET PRIJSKAARTJE MAAR OOK OP DE IMPACT OP HET MILIEU.

 In Binnenhuisarchitectuur, Design, Duurzaam interieur, Duurzaam wonen, Duurzame woonaccessoires, duurzame woonbeurs, ecowonen, Interieuradvies, Interieuradviseur, Interieurontwerp, Interieurstyling, persoonlijk wonen, Restyling interieur, Sustainability, Sustainable design, Tweedehands meubels, Verbouwen, Verbouwing, verbouwing huis, Wonen, woonstijl

Duurzame vloerbekleding van Studio Wae

Duurzame vloerbekleding van Studio Wae

Eettafel met hergebruik van materialen, door I am Recycled

Handgemaakte tafel van I Am recycled, resthout

Ik hou van de natuur en het buitenleven

In de natuur, ik hou van het buitenleven

Upcycled lamp gemaakt door Monsieur Lumière

Lamp gemaakt van tweedehands materialen, reuse reduce recycle

Duurzaam woon-product, de kruk is gemaakt van dennennaalden

Kruk gemaakt met dennennaalden door Tamara Orjala

Maak jij je ook zorgen over onze toekomst?

De meeste mensen zijn inmiddels overtuigd van het feit dat wij als mens de aarde teveel hebben en blijven uitputten. Het rapport van IPCC wat juli dit jaar uitkwam wijst dat ook onomstotelijk uit, lees hier meer over Het IPCC rapport in een notendop, bron: NOS. De klimaatverandering en de rampen die ons de laatste jaren overkomen zijn aan de mens te wijten. In deze blog vertel ik je graag waar je op kunt letten bij het kopen van nieuwe meubels en materialen voor je interieur.

Ik ben optimistisch, verandering begint bij onszelf.

Geen vrolijk begin van mijn nieuwe blog. Toch wil ik je niet somber stemmen, ik geloof namelijk ook dat wij met zijn allen nog een ommekeer teweeg kunnen brengen. De rampen die ons nu overkomen zijn verschrikkelijk, confronterend, helaas misschien wel noodzakelijk om ons wakker te schudden. Het wordt noodzaak om niet langer te denken “het zal mijn tijd wel duren”, of “het valt allemaal wel mee, het komt vast wel goed”, om daarin vervolgens te berusten.

Ik zie nu werkelijk een verandering ontstaan, gelukkig! Steeds meer mensen worden zich bewust dat we nú moeten handelen en dat dat begint bij onszelf. Hier de optimistische gedachte. Ik geloof namelijk echt dat het begint bij onszelf.  Het geloof dat wij de oorzaak zijn maar dus ook degene die deze situatie kunnen veranderen. Als jij begint met bewuster te leven, na te denken over de kleine dingen die je doet en hoe je daarmee een bijdrage kunt leveren  aan een betere wereld. Dan heeft dat daadwerkelijk impact. We zijn in Nederland alleen al met ruim 17 miljoen inwoners. Stel je eens voor wat dat betekent wanneer iedereen een paar dingen veranderd in zijn consumentengedrag? De positieve impact is enorm.

Tips voor jouw duurzame interieur

Ik geef je hier graag een paar tips voor het interieur. Je wilt graag je interieur vernieuwen, een verbouwing, een verhuizing, een opfrisbeurt van je gedateerde interieur. Ook bij een verbouwing, renovatie of verhuizing kun je kiezen voor duurzame en verantwoorde materialen en meubels. Ik verwijs je ook graag naar Odette van Ex-Interiors , Odette is een inspirerend voorbeeld van hoe het ook anders kan, haar bevlogenheid en visie op de verbintenis die de mens weer zou moeten maken met de natuur is een voorbeeld voor velen.

Hergebruik van meubels en materialen is stap één

Ik weet het, het is nog niet makkelijk om meubels en materialen te vinden die duurzaam zijn. Voor de hand ligt het natuurlijk om hergebruik te maken van de keuken, meubels en bestaande materialen. Er zijn inmiddels al zoveel oplossingen waarbij bestaande meubels tweede leven krijgen en misschien nog wel mooier worden dan ze al waren. Kijk maar eens bij een Kringloop en de vele tweedehands winkels die er inmiddels zijn. Maar er zijn ook ontwerpers die prachtige meubels en woonaccessoires maken met hergebruik van materialen. Hierbij geef ik je een paar voorbeelden, kijk maar eens bij Atelier monsieur lumière of de prachtige tafels van I am recycled en duurzame vloeroplossingen van Studio Wae.

Inzicht in duurzaamheid bij onafhankelijke vergelijkings website Inside-inside.nl

Dan is het vaak ook nog de vraag in hoeverre de materialen en woonproducten die je aan wilt schaffen duurzaam zijn. En hoe kun je ze vergelijken? Er is nog veel onduidelijk, waar moet je beginnen en bijna iedereen roept tegenwoordig wel “dit woon-product is duurzaam!” maar is dat wel zo? Het is een marketing slogan geworden. Daarom ben ik erg blij dat er een initiatief waarmee je een onafhankelijk oordeel krijgt over het product. Op de website https://www.insideinside.nl/nl/ krijg je informatie over de duurzaamheidswaarde van het product. Helaas staan nog lang niet alle producten erop maar het is al een mooi begin.

We zouden niet alleen naar schoonheid maar ook moeten gaan letten op de impact op het milieu bij aanschaf van interieurproducten.

Bij de aanschaf van een nieuw woon-product of materiaal kijken we natuurlijk allereerst naar de schoonheid, vinden we het mooi? Daarna kijken we naar de prijs, dat is vaak nog leidend bij de bepaling in aanschaf. Maar hoe mooi zou het zijn wanneer we ook gaan letten op de impact van dit meubel op het milieu? Het zou fantastisch zijn wanneer we hierin bewustere keuzes gaan maken; letten op prijs en duurzaamheid. Dat deze twee factoren voortaan de keuze bepalen van de aanschaf van je nieuwe bank, stoel, vloerkleed of muurverf. Je maakt hiermee jouw wereld en de wereld om je heen letterlijk een beetje mooier. Ik schreef ook al eerder een blog over de zaken waarop je kunt letten bij de aanschaf van een duurzaam meubelstuk, lees hier hoe https://designstudiojantienbroere.nl/duurzaaminterieur-2/

Mocht je er niet uitkomen en wil je graag advies? Ik help je heel graag. Neem contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ja, ik wil graag meer weten!

Please follow and like us:
Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

0
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Duurzaam interieurontwerp, hergebruik van materialenDuurzaam interieurontwerper Jantien Broere maakt de wereld graag een beetje mooier