De bewoners hebben mij gevraagd mee te denken over de indeling  van de voormalige kapsalon, ze willen de keuken en kapsalon verbouwen. De kapsalon moet een entree krijgen en de functie van leef- met eetgedeelte.

Ik ben begonnen met een indelingsplan. De voormalige kapsalon moet een fijne leefruimte worden met sfeer en karakter, behoud van de originele elementen, maar tenminste zo belangrijk, ook praktisch prettig leefbaar. Er zal overdag veel activiteit zijn. De kinderen kunnen er spelen, er is een grote tafel voor ontbijt, avondeten, knutselwerk en bezoek. Om te voorkomen dat de bewoners ‘te kijk zitten’ maar toch kunnen profiteren van het mooie daglicht, heb ik top/down duette shades Eternity (vouwgordijnen) geadviseerd van Luxaflex. Deze bestaan uit 40% hergebruikte petflessen. Ze zijn bovendien hol van binnen, waardoor ze ook isolerend werken. De huidige keuken is vrij donker en oogt daardoor klein. Omdat de keuken voor de bewoners een belangrijke functie heeft, heb ik besloten deze op de centrale plek te laten maar wel de muren door te breken. Hierdoor ontstaat licht, ruimte en de mogelijkheid om langs de lange wanden keukenkasten te plaatsen. Ook zal er in de woonkamer meer daglicht vallen. Ze kunnen nu vanuit het kleine halletje, wat de tocht tegenhoudt, direct doorlopen via de keuken naar de woonkamer. Ook is op deze manier een direct verbinding tussen keuken en speel-/leefkamer. Omdat de bewoners het belangrijk vinden om deze twee ruimtes (woonkamer en keuken met eetkamer) te kunnen scheiden, zijn er twee klapdeuren geplaatst tussen de keuken en de woonkamer. Schuifdeuren zijn praktischer maar niet mogelijk. Ik heb namelijk voorgesteld om de deur in de hal weer terug te plaatsen. Dit is niet alleen fraaier maar tegelijkertijd ook praktisch. Je loopt niet via de hal direct naar de woonkamer. Ook is de lange wand in de keuken, waar eerst een deur zat, nu in gebruik te nemen om er een lang aanrecht te maken.

In de voormalige kapsalon heb ik een grote zitvensterbank ontworpen. In deze bank, te maken door een interieurbouwer,  komt ook opbergruimte voor het speelgoed. De kaptafels blijven behouden en krijgen nu een functie als boekenkast, praktisch en decoratief. De afscheiding van de hal krijgt een dubbelfunctie, aan de eetkamerzijde komt een grote kast zodat daar veel in opgeborgen kan worden. Hiermee houd je deze ruimte rustig en dat komt de leefbaarheid en sfeer ten goede. De grote eettafel komt centraal in de ruimte te staan waardoor het groter oogt en je er makkelijk om heen kunt lopen. Ik adviseer het oorspronkelijke raam naar de gang terug te brengen. Het is origineel en geeft meer lichtinval, dan komt de gang nog mooier tot zijn recht. De vloer wordt strak en modern, een mooi contrast met de authentieke elementen. Het is een betonstuc vloer van Eco Bouwen uit Toldijk, op duurzame basis. Deze strakke en rustige basis maakt dat je ook extra kleur kunt toevoegen in de keuken en op de muren. De keuken krijgt een mix van warm eikenhout en zeegroene lage kasten van het meest duurzame merk Unilin Panels uit België, met aquagroene tegels van Mosaïc Factory. Een gewaagde maar ook prachtige kleurencombinatie, het roept de sfeer van zee en vakantie op. Een ander gewaagd ontwerp is het kleurenplan voor de eetkamer. Ik heb besloten om niet de muren maar het plafond met een lambrisering te schilderen in een mooie blauw groene kleur. Je accentueert in feite de hoge plafonds en maakt het intiemer. Het is zeker verrassend en origineel. Door de vele lichtinval en de hoge plafonds wordt het zeker niet donker of benauwend, maar eerder intiem en sfeervol. Deze kleur van Little Greene  harmonieert weer prachtig met de keukenkleuren. Verder wil ik alles zo licht mogelijk houden. Kozijnen en muren krijgen dezelfde kleur wit RAL 9010.

Daar waar mogelijk heb ik de meest duurzame materialen toegepast, zonder hierbij concessies te doen aan nut en praktische toepassing. De vloer, het plaatmateriaal en aanrechtblad van de keuken, de soort verf en raambekleding zijn allemaal duurzaam.

De verlichting is het slotstuk, maar zeker niet minder belangrijk. Het uitgebalanceerde plan maakt het helemaal af. We hebben gekeken naar de verschillende functies, basis- sfeer en accentverlichting. Ook hebben we middels een uitgebalanceerd verlichtingsplan ervoor gezorgd dat er geen donkere hoeken meer zijn. De sfeerverlichting tovert deze woonruimte ’s avonds om in een hele gezellige en sfeervolle ruimte waarin je je aangenaam en prettig voelt.

Klant

Hier woont een jong gezin met drie kleine kinderen. De bewoners zijn verhuisd vanuit het westen naar Dieren en hebben een druk leven, ze werken beiden, koken en knutselen graag. Ze houden van watersport en buitenleven.

Wat was de vraag

Ze hebben deze bijzondere woning begin 2021 gekocht. Stap voor stap willen ze het opknappen. De bewoners hebben mij gevraagd mee te denken over de indeling van de voormalige kapsalon en keuken, de indeling, materialen en aankleding van de keuken met een 3D ontwerp, raambekleding, een kleurenplan en een verlichtingsplan te maken. Ze wensen graag toepassingen van duurzame materialen.

Please follow and like us:
Gerelateerde projecten
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Interieurplan voor vrijstaand woonhuis wooonkamer, kleur- verlichting en stylingadviesMeubelplan voor nieuwbouw appartement Kelsche Hofstede Didam Montferland